20/01/2018 - 20:18
 
Hej
Jeg er musiker og ønsker at sende noget lyd til månen og reflektere det tilbage. Jeg har hørt at det kan lade sig gøre, men ved ikke hvordan og vil gerne vide om der er nogen i dette forum der kan hjælpe mig med det?
Mange håbefulde hilsner
Rune

Afstemning

Total votes: 131

Din gode positive kommentar

Hej Rune...
Hej Rune...
Ja, det kunne være sjovt men farligt, hvis det kunne lade sig gøre, men heldigvis, desværre...
Der går IKKE post (endnu) til månen, og det ville nok være den eneste metode du kunne bruge.

Vi radioamatører benytter en anden metode.
Vi benytter os af radiobølger i VHF eller UHF området, og disse kan selvfølgelig have lyde med, men det er IKKE hørbart, før
det kommer tilbage som et ekko fra månen og detekteres i en radiomodtager, såhh... Lyd skal have et middel der kan bære det, en slags postbud, og vi bruger radiobølger.

Jeg er IKKE bekendt med, at der findes forstærkere, der kan udsende så store effekter, som der skal til, for at der kunne reflektere lyd tilbage fra månen, som ville kunne høres her. Strækningsdæmpningen tur/retur er langt over 200 dB, rent bortset fra, at det ville være ret farligt, at opholde sig i nærheden af en sådan lydgivende forstærker.
 

VY 73 de OZ6YM, P. Anker
http://www.planker.dk
-------------------------------------------------

MOONbaunce

Hej Rune...

Udstyr til at sende signaler til månen og kunne modtage signalet, når det kommer retur... Hmmmm....
Har du mange penge ? Jeg mener RIGTIG MANGE PENGE, så vil du nok kunne virkeliggøre din drøm.

Det er virkeligt et krævende projekt du tænker på.

Først skal du have en RadioamatørLicens, og aflægge en prøve på din kunnen omkring dette. Dernæst skal du investere i udstyr, og så skal have plads til dette udstyr.

I Danmark er der kun få radioamatører, der har været i gang med MOONBAUNSING eller månereflektion, og JA... det er da utroligt fasinerende, blot at overveje mulighederne.

Jeg vil tro, at du let kan komme til at investere  100 - 200.000 kr. eller mere, samt en temmelig stor del af din fritid.
Alene den special-antenne der skal til, nærmest en parabol, i størrelsesorden på et par meter i diameter eller mere, samt en sender til de frekvenser du måtte ønske at bruge.

For 40 år siden var jeg observatør på et at de første forsøg med telegrafi-signaler via måne refleksion, og her var antennerne 4 stk. 16 elementede Parabeam's, opbygget i et H-system, der kunne drejes 360 grader vandret og op til 90 gradet lodret. Antennesystemet var simpelt dengang, og blev styret manuelt efter nogle computer-udskrifter, som fortalte, hvor månen var på et givent tidspunkt, og så sad der en mand og sørgede for, at antenne havde den rigtige retning. Dengang kunne man ikke købe radioudstyr til de højere frekvenser, og den hjemmebyggede 2 meter station, der dengang blev brugt, var virkelig "state of the art" på daværende tidspunkt. I dag er det lidt lettere, men man kommer let af med 20 - 25.000 kr til tranceiveren alene, og så koster et stabilt KILOWATT- PA-trin til 2 meter båndet nok 15 - 20.000 kr.

Trods alle beregninger og forudsigelser, som på den tid kunne gives, for at kunne opnå forbindelse til en amerikaner i Californien, W6LET, som havde lånt en parabol på 36 meter i diameter af NASA, og som vi faktisk hørte med en signalstyrke ca. 16 - 18 dB over støjgrænsen, godt nok til at kunne læse telegrafi, ja... så fik vi aldrig forbindelse med ham, for han kunne IKKE høre os med vores 4 x 16 elementer med et gain på ca. 22 db, og med et hjemmelavet PA-trin med ca. 1 K Watt i udgangen, totalt svarende til noget der ligner 64.000 Watt i stråleretningen og endda nok lidt mere....

Vi hørte amerikaneren have forbindelse til Spanien, Japan og en svensk station, men os svarede han bare QRZ = Hvem kalder mig?.

På så store afstande, som der her tales om, månen tur/retur er strækningsdæmpningen i størrelsesorden 220 dB. Ved månens bevægelse i sin bane, opstår der det samme fænomen som nå du lytter til en ambulance der kommer i mod dig, og efterfølgende passerer og fjerner sig - DOBLEREFFEKT.

Jeg vil ikke tage dine illusioner fra dig, men den ene gang, hvor jeg oplevede, hvor svært det er, at kommunikere via månereflektion, har aldrig inspireret mig til at forsøge selv.

Den eneste Radioamatør jeg kender, der permanent har udstyr til denne kommunikationsform er Hans, OZ6OL, som bor på Stevns, og han kan kommunikere på 1296, og 432 MHz med en parabolantenne i størrelsesorden 2,5 - 3 meter i diameter, som jeg huster det. I hans udstyr, som for langt den største del af, er hjemmebygget, indgår et system som automatisk følger månen i dens bane omkring jorden.

OZ6OL, Hans har hele sit arbejdsliv været beskæftiget i den elektroniske kommunikations verden, og måske der haft lidt lettere adgang til tingene, end en almindelig kontormand som jeg.

Af og til er der EDR-afdelinger, der arrangerer et besøg hos ham, og selv om jeg har kendt Hans gennem mange år, og møder ham, når han besøger vores lokale radioloppemarked i August hvert år, har jeg kun set hans udstyr 2 gange, netop med sådanne klub-besøg.

Der er i de seneste år fremkommet en ny kommunikationsform, der kan benyttes til måne-kommunikation - Den er rent digital, og computergenereret. Den benytter sig af en meget smalt frekvensbånd, og digitale filtre, og der kan kun sendes faste meddelelser, med 100 - 200 watt. Det kaldes WSJT, og du kan læse om det her:

    https://physics.princeton.edu/pu...

... men denne kommunikationsform kan IKKE sende MUSIK...

God læsning, og held og lykke med projektet.
 

 

VY 73 de OZ6YM, P. Anker
http://www.planker.dk
-------------------------------------------------

Palle,
Palle,
Du har været en uvurderlig hjælp. Jeg har ikke brug for et hørbart eller et "godt" signal i månerefleksionen. Alt hvad der er af støj og dobblereffekt vil kun være værdsat. Jeg prøver at tage kontakt til OZ6OL og høre om han vil kunne månereflektere en lille lyd på sit hjemmebyggede setup. Bare forsøget vil nærmest være nok for mit projekt.
Tusind tak for hjælpen

Rune Lohse

Earth - Moon - Earth (EME)
Hej Rune

Palle, OZ6YM har forklaret, at lydbølger skal konverteres til elektromagnetiske bølger for at kunne sendes op til månen og tilbage igen.

For at dette kan lade sig gøre, så skal man for det første have en passende radiostation og antenne. Hertil kommer, at man skal kunne håndtere forskellige fænomener, som påvirker radiosignalets udbredelse over de ca. 750.000 km, som er den gennemsnitlige distance op til og ned fra månen. Den ru måneoverflade gør, at det signal, som reflekteres, er splittet op i mange bestanddele med hver sin fase, som gør at en enkelt tone tværes ud, så en f. eks. 1.000 Hz tone vil fylde adskillige 100 Hz og derved lyde som en hvæsen. Dette lyder ikke pænt.

Forslaget om at besøge OZ6OL er fint hvis du bor på Sjælland. Ellers er der også permanent aktive stationer på Fyn og i Jylland, som kan demonstrere hvordan man gør og hvordan det lyder.

http://oz1ff.dk/eme/index.htm

Vy 73 de OZ1FF/Kjeld

QRV 1,3 - 47 GHz/JO45BO58

Video med lyd til Månen og tilbage igen
Hej,

Jeg har fundet en video på YouTube, hvor en kvinde taler i en mikrofon, som er forbundet til en kraftig radiosender og en stor antenne. Hendes tale kommer tilbage fra Månen efter et par sekunders forsinkelse. Hun kunne lige så godt have spillet på fløjte (eller et andet instrument). Hvis det er denne form for musik som Rune ønsker skal sendes til Månen, kan det godt lade sig gøre med en kraftig station som den OZ6OL har.

Link til video: https://www.youtube.com/watch?v=...

Hilsen OZ1BXM Lars Petersen
EME på 10 GHz
DF6NA har lavet denne lydoptagelse under et besøg hos WA7CJO, som var deltager i den første EME QSO på 10 GHz i 1989.

http://www.df6na.de/wav/cjo_ssb2...

Billede af den benyttede antenne: http://www.ok1kir.cz/index.php?p...

Sendeeffekten på 10 GHz var 300 W.

Vy 73 de OZ1FF/Kjeld

QRV 1,3 - 47 GHz/JO45BO58

Det lyder helt rigtigt det
Det lyder helt rigtigt det jeg hører på videon.
Alt den støj er det som gør det spændende. Altså både ideen om at sende lyd til månen, men også den lyd/støj der rent faktisk kommer med når man reflekterer lyd i længere tid af gangen.
Jeg prøver at tage kontakt til OZ6OL og håber på at kunne invitere mig selv.
Mvh Rune
 

Rune Lohse