Horsensiansk radio- og fjernsynspioner er pludselig død 90 år. Fra antenneskoven i haven kommunikerede han med folk verden rundt frem til sin død
Nekrolog: Egon Julius Gadeberg, Stensballe, Horsens, er død, 90 år.
Han blev født 13. januar 1934 og voksede op i Brørup, hvor moderen havde egen hatte- og broderiforretning og faderen var bogholder ved trælasten.
I 1950-54 blev han uddannet radiomekaniker i Ribe.
Efter uddannelse på telegrafmekanikerskolen i Ryvangen,blev Egon Gadeberg udstationeret på kampvognsskoles radioværksted i Oksbøl fra 1955-56.
1957 ansat hos Feidenhansi Radio- og TV forretning i Haderslev, hvor han mødte Inger, som han senere blev gift med.
Senere var Egon Gadeberg ansat i Post- og Telegrafvæsenets Radioingeniørtjeneste vor han bl.a. stod for at vedligeholde radioer og fjernsyn for kongehuset og Radiorådets medlemmer.
Med den erfaring i bagagen rykkede Egon Gadeberg til Horsens, hvor han fik job på Radio og TV-laboratoriet hos Hede Nielsen A/S.
Han var en del af det teknikerhold, der var med til at udvikle firmaets radioer og fjernsyn af mærket Arena i 1960-erne.
Senere startede Egon Gadeberg som selvstændig, og etablerede firmaet "Gadeberg Electronics", som lavede sikkerhedsgodkendelser af bl.a. radioer og fjernsyn.
Dette firma havde i mange år samme adresse sam TV fabrikken Arena. Nemlig kunderne lige uden for døren.
I fritiden var han en passioneret radioamatør, der frem til sin død havde kontakt med ligesindede over hele verden fra boligen på Højmarksvej via antennerne i haven.
Både mast og antenner ligger der jo også lidt historie omkring.
Selv for mange år siden krævede det god forbindelse til teknisk udvalg i Horsens Kommune a få lov til at opføre den. Og som jeg husker der det flyttede de faktisk men på en eller anden måde fulgte antennen med til det nye hus. Det mest specielle var faktisk da Egon startede med at interessere sig for 160 M. Det krævede jo store eller lange antenner. Han så på et tidspunkt en artikkel i et af de Amerikanske blade omkring en endeføded antenne med radialer ved fødepunktet.
Så gik det ellers med antennetuner, mange meter ledning, tov til forskellige lygtepæle og sluttende i toppen af gittermasten.
Egon var meget aktiv i OZ6HR. Både som medlen, men også omkring at skaffe plads til Klublokaler for OZ6HR som degang var en stor EDR afdeling.
De sidste år så vi ham mest til sociale arrengementer, han kørte ikke selv bil så det skulle være når Inger havde tid eller en af os andre kunne aflevere ham i Stensballe.
Udover det lokale arbejde startede Egon sammen med andre forskellige DX sammenslutninger.
Mest kendt selfølgelig DDXG. Den startede han sammen med bl.a. OZ7YY, OZ8BZ, OZ4FA og OZ8KR bare for at nævne nogen af dem der var med.
I mange år redigerede han også ”Prefix” listen som var et inlæg til OZ hvor alle lande var registreret, også dem der kun var der for en kortere tidsrum.
Små boxe for alle de bånd de måtte sende på. Et stort arbejde. Men også DDXG´s egen liste med hvem der har kørt hvad. Da der på et tidspunk ikke var nok på listen dukkede der også en pokal op sponceret af OZ3SK så der var et fysisk ting og have stående mellem radioerne.
Egon var meget aktiv både for at vi fik 160 M båndet åbnet men også senere 30,17 og 12 meter
I mange år var det også der men mest hørte ham sammen med amatører fra hele verden
Foruden sin hustru Inger, efterlader Egon Gadeberg sig børnene Ulla, Dorthe og Frank, samt svigerbørn, børnebørn og oldebarn.
Jeg kan tilføje at OZ3SK havde løbende radiokontakt med Kaptain Carlsen ombord i sit skib Flying Enterprise i december 1951, den sank som bekendt i januar 1952, der var dengang megen omtale i pressen verden over, Egon bibeholdt kontakten med Kaptain Carlsen lang tid efter.
Erling Nielsen
- 02. 2024