Artiklen er skrevet af OZ2I Henning.
Forord
Denne artikel er beregnet til inspiration for dig, som lige har erhvervet din B/A licens eller dig, som har genoptaget din hobby og nu ønsker at finde ud af, hvad der sker på HF og hvad du kan på HF.
- Hvilket udstyr kræves for at dyrke vores hobby på HF båndene?
- Hvordan kan du komme i gang hurtigst muligt?
- Hvad koster det at nå jorden rundt?
Udstyret
Hurtigt og enkelt fortalt skal du bruge en transceiver (sender/modtager), en antenne og enten en mikrofon eller en morsenøgle alt efter om du vil benytte SSB eller CW. Derudover vil det være en god idé med en computer med et logprogram og som også kan bruge til de digitale modulationsarter. Det er ikke nødvendigt med en computer, men du kan nemt gå hen og blive glad for at have din log tastet ind i en database i stedet for håndskrevet på papir.
Transceiveren
Du skal selvfølgelig have en sender og en modtager (transceiver) til HF. Her er mange muligheder og der er ofte en del brugte transceivere til salg på den danske side Brugtgrej.dk eller du kan tage til et af de mange loppemarkeder, som afholdes af EDR's lokalafdelinger rundt om i landet. Der er også forhandlere som fx. MW Electronic og BM Radio der ofte har godt brugt udstyr til salg foruden fabriksnye produkter. DMT sælger også HF-udstyr.
Når du skal vælge transceiver hænger kvalitet og pris selvfølgelig sammen, men du skal også være opmærksom på, hvilket udstyr der er indbygget. Det kan være strømforsyning, antennetuner, diverse filtre samt andre ting.
Radioen skal gerne køre alle bånd 10-160M (inklusiv WARC), SSB/CW og have 100W output. Kig helst efter en decideret HF radio – ikke en af de små med VHF/UHF indbygget. Det siger jeg, fordi det er HF, vi interesserer os for, og alt hvad en radio kan ud over HF har brugt resourcer til noget, vi ikke anvender.
Du kan også med fordel tænke på hvilken MODE du mest vil benytte. Er du til CW kan du vælge en radio der har gode egenskaber til det: ekstra filtre, fuld break-in og indbygget keyer. Vil du mest køre SSB er det egenskaberne for denne mode, du skal kigge på.
Her kommer nogle eksempler på brugte transceivere med cirka-priser.
- Yaesu har flere modeller som udelukkende er til HF. Den mindste af disse er FT-450, 160M-6M inklusiv WARC, 100W, antennetuner, SSB/CW/AM/FM. Den er set brugt til ca. 4.400 kr.
- Yaesu FT 950 HF/50 MHZ All-Mode IF DSP Transceiver – topmoderne radio med 100W og antennetuner. Brugtpris ca. 8.500 kr. Se transceiveren på figur 1.
- Kenwood TS-480 er set brugt til ca. 5.500 kr. for 200W, 160M-6M inklusiv WARC SSB/CW/AM/FM.
- Icom IC-7300 er populær og giver meget teknik for pengene. Nypris 9.000 kr. Dækker 160M-10M inklusiv WARC samt 50/70 MHz, SSB/CW/AM/FM/RTTY, 100W, antennetuner.
Der er mange flere derude, så du burde kunne finde en, der passer ind i dit budget. Her finder du en web-side (engelsk) som fortæller en masse om hvordan man vælger en transceiver.
Lad være med at købe en for billig radio, da du så ikke vil få det fulde indtryk af hvordan HF båndene er at kommunikere på.
Antennen
Vi ønsker alle en eller flere store antenner til HF, men problemet er ofte, at de er store og at man skal have tilladelse til at sætte en mast op ved huset.
Som helt nystartet på HF, der gerne vil i gang her og nu, er langt mindre antenner heldigvis nok til både at sende og modtage signaler – jorden rundt. På nettet findes der et hav af opskrifter på hjemmelavede antenner, som du selv kan bygge, men der findes også færdiglavede antenner lige klar til at sætte op.
Eksempler på brugbare antenner, som er nemme at montere:
- Hustler 6 BTV Vertikal 10-80M, 1,5 KW, længde 7,2 mtr. Kræver radialer. Nypris ca. 2700 kr.
- Diamond BB7V Vertikal 2-30MHz, 250W, længde ca. 6,7 mtr. Ingen radialer. Nypris ca. 2400 kr.
- Forfatterens HF trådantenne: 20 meter tråd forbundet til MTFT magnet balun (895 kr). Desuden 2 stk. 12 meter medestænger af glasfiber købt i en sportsforretning. Pris 300 kr/stk. Se balun på figur 2 samt antennen på figur 3.
Computeren
Vælger du at bruge elektronisk log, kan stort set enhver computer klare det, da et almindeligt logprogram ikke stiller store krav til ydelse. En nyere computer vil klare sig bedre, hvis du vil bruge contestprogrammer og hvis du ønsker at styre din transceiver fra computeren, for så er vi ovre i de lidt mere specialiserede programmer. Transceiver og computer skal forbindes gennem en CAT-forbindelse for at computerens programmer kan styre transceiveren.
CAT-forbindelsen benyttes til at kommunikere med radioen ved hjælp af et specielt kommandosæt som kan hente oplysninger om mode, frekvens og mange andre indstillinger. Logprogrammet kan læse oplysninger direkte fra transceiveren. De nyere transceivere bruger en USB-port til CAT-forbindelsen.
Et modem som SignaLink USB kombinerer CAT-forbindelsen med overførsel af digitale signaler, så transceiveren kan sende og modtage fx. JT-65 eller FT8. De helt nye transceivere (fx. IC-7300) kører både CAT og digitale modes via et enkelt USB-kabel og kræver ikke et modem.
Mit eksempel
Da jeg i 2011, efter 25 års pause, startede med at være aktiv radioamatør satte jeg mig et startbudget på ca. 7.500 kr. For de penge ønskede jeg at afprøve, om HF-aktivitet var noget for mig.
Her er en liste over mine indkøb:
• 1 stk Yaesu FT-450AT transceiver (brugt). Pris 4.600 kr.
• 1 stk trådantenne med magnetbalun. Pris 740 kr.
• 2 stk glasfiber 12 mtr medestænger. Pris 600 kr.
• 1 stk galvaniseret hegnspæl 1,5 mtr. Pris 18 kr.
• 12 mtr RG58 coaxkabel. Pris 150 kr.
• 1 stk 25A Switch Mode strømforsyning. Pris 895 kr.
• 1 stk paddle for CW – den havde jeg liggende fra 1985. Pris 0 kr.
Pris i alt 7000 kr.
Aktivitet
Trådantennen er monteret som Inverted-L og er en meget simpel antenne, og så jeg bruger den oven i købet uden nogen form for radialer. Coaxkablet (som er udskiftet med H1000) går direkte til MTFT magnetbalunen, der er monteret på en 2 meter galvaniseret hegnspæl som stikker ca. ½ meter op af jorden. Direkte fra balunen løber så de 20 meter antennetråd ca. 12 meter lodret op af en glasfiber medestang og videre vandret ca. 8 meter over til en anden 12 meter medestang. Denne antenne har givet kontakter med radioamatører på alle kontinenter. Jeg bruger den på alle bånd 160M – 10M.
Yaesu FT-450 transceiveren er dog blevet udskiftet, da jeg fandt ud af, at det var alle tiders hobby. Jeg har nu en Ten-Tec Eagle 599AT DSP radio specielt velegnet til CW. Og så har jeg en Elecraft K3, som også er en rigtig lækker radio.