11/05/2017 - 20:18
 
For en del år siden overtog jeg et 47 GHz portabelsetup fra den tidligere PROCOM-gruppe. Med møje og besvær lykkedes det at lave en enkelt forbindelse over ca. 20 km hen over Lillebælt. Tilbage i 1990-erne, hvor denne station blev lavet, var det almindeligt at anvende en harmonisk mixer, som kunne blande både op og ned. Der var ikke noget filter, så der blev sendt og modtaget også på spejlfrekvensen. Resultatet heraf var en ringe følsomhed og et lavt TX-output på 150 µW. Frekvensstabiliteten var trods en OCXO ringe.

I dag ser verden noget anderledes ud. Der findes en masse spændende komponenter, som dog ikke er anvendelige af den almindelige radioamatør, da de kun findes som chips, som skal bondes for at få forbindelse med dem. DB6NT har udstyr hertil og har sidste år bragt en ny transverter på markedet. Den anvender IQ-mixere, så filtre er unødvendige, og det indbyggede PA-trin giver >30 mW output. Gode eksemplarer >100 mW.

Da jeg sidste år løb over et par WG-switche i Weinheim, så faldt jeg for fristelsen og anskaffede en MKU 47 G2. Blokdigrammet viser, hvordan jeg har bygget et nyt portabelsetup baseret på den nye transverter, stumper fra det gamle setup samt diverse surplus.For at sikre en stabil frekvens er DF9LN OCXO-en på 122,250 MHz blevet låst til en G3RUH GPSDO på 10 MHz via en OZ5N PLL. Antennen er en 30 cm parabol fra en 39 GHz mikrobølgelink. Den her anvendte bølgeleder er WR28, som bruges mellem 26,5 og 40 GHz, men som fint kan anvendes på 47 GHz. Dette kræver dog noget tilpasning af flanger, da transverteren har WR19 porte. Dog har jeg ikke kunnet måle nævneværdige tab.

Setup-et er nu klart til brug, så skeds imødeses.

http://oz1ff.dk
http://oz5n.dk
http://shop.kuhne-electronic.de/...
http://www.jrmiller.demon.co.uk/...
 

Afstemning

Total votes: 696

Din gode positive kommentar

Tak for QSO
Tak for QSO idag imellem Ejer Bavnehøj og Purhøj - 19,6 km. Signal var 59+++ så min modtager var overstyret og jeg kunne ikke beame rigtigt med parabolen. Jeg havde en gammel Procom "JIT 47" transverter med, men uden antenne. Alligevel kunne jeg modtage dig støjfrit på FM på blot den åbne 47 GHz bølgeleder som er ca. 2,5 x 4,5 mm. Der var altså knald på! 73 OZ2OE
Mit "skud" mod Purhøj.

Mvh Ole, OZ2OE

Tak for QSO
Hej Ole

Selv tak. Jeg syntes, at det var spændende, at vi kunne starte QSOen inden jeg fik rettet min antenne ind, og at vi begge ramte frekvensen. Samt at du også kunne høre mig selv med 10 graders elevation. Du var næsten helt væk med bare 1 grads elevation.

Det ser ud til, at mit "blikkenslagerarbejde" fungerer fint. Nu skal jeg lige have kigget på PLL-en, som ikke fungerede helt efter hensigten, så jeg kan blive klar til Nordisk VHF-møde på Tjørn, hvor der vil blive en nogen aktivitet.
 

Vy 73 de OZ1FF/Kjeld

QRV 1,3 - 47 GHz/JO45BO58

Hej Kjeld og Ole
Hej Kjeld og Ole

Tillykke med qso'en, det ser ud til at det virker godt dit nye udstyr Kjeld.
Vi må hellere prøve at nærme os hinanden, så vi kan få en qso på 47GHz, oz1lpr og jeg har jo kørt 18km på de gamle Procom med 59+ signaler.

-Allan, oz7z