18 posts / 0 nye
Seneste indlæg
Lidt betragtninger om Sunspot Cycles
Lad det være sagt med det samme, Sunspot Cycle 24 har ikke været noget at skrive hjem om. Det kraftigste vi har set fra SC 24 ligger omkring de 100 hvilket er mindre end halvt så meget som man havde 60'erne (hvilket jeg radiomæssigt er for ung til at have oplevet selv). Spørgsmålet for mig er om hvor vidt at vi når bunden før tid og dermed skal flytte på den estimerede start på Sunspot Cycle 25 (håbe håbe), eller om Sunspot Cycle 24 bare er så sur en omgang at vi skal forvente at perioden med solplet-løse dage vil vare længere denne gang end de forrige perioder.

Et mønster som jeg har noteret mig er at solplet-maksima er blevet dårligere og dårligere siden Sunspot Cycle 19 i 1960'erne. Men det er også et mønster som man kan se 100 år tilbage fra den tid (før SC 19) og spørgsmålet er så om dette svinger op og ned i ca. 100 års perioder eller om der ikke er noget videre system i dette.

Lige nu er forholdene rigtig sure, især for os som ikke har mulighed for at sætte store beamantenner op. Jeg har kun mulighed for en longwire under taget på en 9:1 magnetisk balun og det sidste jeg hørte til USA er for to år siden med en stribe natlige distancer (lige efter midnat) over til østkysten af USA som for min part stoppede ved Bogota i Colombia sommeren 2015. Nu er det kun kontakter til Europa som kommer ind på daglig basis. Jeg har ikke forventninger/forhåbninger om at det bliver meget anderledes før efter 2020.

Jeg håber at dette nye DX-forum, som undertegnede har bedt Hjalmar om at oprette, vil blive brugt af andre end mig. :-)

Jeg vil gerne høre om jer andres erfaringer, både dem som kører under beskedne antenne-vilkår og dem som har bedre antenne-vilkår. Det må for min skyld også gerne handle om DX på VHF og UHF.

Med venlig hilsen
Kim Larsen
OZ2D / OZ4IQ
Your rating: Ingen Average: 5 (3 votes)
Hej OZ2D

Fint at du har taget initiativ til dette forum og godt skrevet, især afsnittet om vores forskellige antenne muligheder og/eller mangel på samme.

Det er jo ikke alle som enten er født med en sølvske i munden eller har formået at arbejde sig til en bankbog i flere bind, men må nøjes med lidt/meget mindre. Desværre høres ind i mellem hånlige bemærkninger fra dem med store antenner og ditto effekt om os andre, som må nøjes med mindre, her 100 W og en tråd..

Er lige flyttet til ny QTH og her er ikke plads til store armbevægelser, så det blev til en "Inverted L", bestående af en aflagt Hy-Gain 18AV hvor spolen er fjernet og så en vandret tråd på ca. 16-18 meter op til toppen af min TV-antenne mast på skorstenen, som er højeste punkt her på QTH'en.

Antennen virker umiddelbart OK, men som du oplever det, så er der langt mellem stationerne uden for Europa. Det er dog blevet til en enkelt FK og en CO. Antenne skal nu forfines, så godt det nu kan lade sig gøre. En fordel ved den nye QTH er, at jeg har Østersøen kun ca. 30-35 meter fra min antenne, men sjovt nok er det til den modsatte side (vest over), at jeg har de bedste forbindelser. 
Your rating: Ingen Average: 5 (4 votes)

73 Verner // OZ9XU

Rigtig god idé med dette forum. Som du selv antyder, er der meget at udveksle info om i disse tider. Man kan nemt komme i tvivl om det er en selv eller grejet eller andet, der er holdt op med at virke ordentligt. Som du dokumenterer var forholdene bedre før i tiden, og nu har de været virkeligt dårlige i vel et par år.

Det stiller større krav til operatøren, og på den måde kan man jo sige, det gør DX-jagten sjovere. På den anden side er der meget langt imellem snapsene, når man som jeg har 100 W og en trådantenne. I meget lang tid har jeg fx ikke kunnet høre VK regelmæssigt, men en sjælden gang er der pludselig hul igennem. For et par uger siden var der helt usædvanligt hul igennem på 10 m til Sydamerika omkring kl. 21 UTC. Osv.

Jeg må også indrømme, at jeg har måttet overvinde mig selv og benytte hjælpemidler, som jeg før i tiden ikke skænkede en tanke, for at få lidt gang i de spændende QSOer. DX cluster bruger jeg især til at konstatere, om en station, jeg kun hører svagt, eller som sjældent sender sit kaldesignal, overhovedet er DX og derfor værd at vente på eller vende tilbage til på et bedre tidspunkt. Reverse Beacon Network kan bruges til at følge en interessant DX-station rundt i båndene i håb om, at man kan køre ham et eller andet sted.

Så jeg håber, der vil komme nogle gode tips frem her.

Vy 73 de Peter/OZ1LBG
Your rating: Ingen Average: 5 (2 votes)
Hej Verner og Peter.

Fint at I kom med bidrag til det nye forum. Tak for det.

Til Verner: Din antennetråd hænger i det fri, så du er jo med al sandsynlighed nok bedre kørende end mig, da min tråd ikke hænger frit og heller ikke må gøre det i henhold til boligforeningens vedtægter.

Til Peter: Jeg er helt enig i at dårlige DX-forhold stiller større krav til operatøren og jeg bruger i høj grad også internettet til hjælp når jeg har radioen tændt. Hvad har du af antenne(r), Peter?

Lidt om mine egne forhold: Jeg har som tidligere nævnt en tråd på ca. 26 meter på en Kelemen 9:1 magnetic balun. Da jeg ikke har ret meget plads på mit loft har jeg været nød til at føre tråden lidt rundt i en rektangulær firkant men det virker nu rimelig OK på nær bånd under 20 meter hvor jeg har en del elektrisk støj. Derud over har jeg en lettere nedspolet hjemmebygget GP til 10 meter, en delvis hjemmebygget GP til 6 meter og en Diamond X-5000 til VHF og UHF. Jeg har kun 100 Watt til rådighed, så jeg må vel efterhånden betragtes som QRP-station efter vore dages standard. Der vil nu formentlig aldrig komme mere end 100 Watt på antennerne idet at jeg bor i et ret tæt bebygget område og at sende med 1000 Watt under mine antenneforhold vil formentlig give massive forstyrrelser og det er jeg ikke interesseret i. Men selv med mine sølle 100 Watt er det da lykkedes mig at få fat i stationer uden for Europa men det har været mens at SC24 har været på toppen med op til 100 solpletter nogenlunde dagligt. Men nu hvor solplettallet er meget lavt kan sjove ting nu også ske, hvor man lige pludselig kan opnå lange distancer. 10 meter båndet er nok et af de mest spændende og uforudsigelige bånd i de kommende år.
Your rating: Ingen Average: 5 (2 votes)

Vy 73 de OZ2D
Kim
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
FT8 kommer man ikke uden om. :-)
http://pskreporter.info/pskmap.html

Hej Kim
OZ2D.
​Det ser ud til at har ret i dine antagelser med hensyn til Solen/aktivitet.
Jeg bruger selv Solpletternes aktivitet meget, 50/70 mhz udbredelser og Aurora aktivitet.
​Men uden aktivitet på solen , så kommer vi til at mangle aktiviteten på båndene.
Prøv lige at læse dette:http://videnskab.dk/miljo-naturv...
​Hvis dette er rigtigt, så er solen måske på vej imod et "maunder minimum" som er ligemed Nul aktivitet.
​Det er forekommet før. 
​Mvh
Torben
​OZ3Zw
Your rating: Ingen Average: 5 (1 vote)

oz3zw

Hej Torben

Så er det jo godt, at vi har mikrobølgebåndene at muntre os på i stedet for wink.

Der er vi heldigvis ikke underlagt solens luner.


 
Your rating: Ingen Average: 5 (2 votes)

Vy 73 de OZ1FF/Kjeld

QRV 1,3 - 47 GHz/JO45BO58

Hej Kim//OZ2D
Fint og velbeskrevet "problem" du fremfører.
Jeg har ikke været qrv imellem august 1976 og november 2009.
I de næsten 2 1/2 år jeg var qrv som OX3OO, nemlig fra april 1974 til august 1976, oplevede jeg en markant forskel på maks. og min. antal solpletter, i omtalte periode var det således muligt, fra NØ Grønland, at køre meget DX, på 80 meter så langt væk som Sankt Helena, dette blot som information om daværende udbredelsesforhold.
Fra november 2009 og frem til slutningen af 2015 viser min log at jeg med mine 100 watts og inverted W3DZZ har kørt adskillige DX forbindelser på især 80 og 40 meter, siden da har DX forbindelser for mit vedkommende været sparsomme, dog har der på 80 meter sporadisk været åbninger til DX. Således afviklede jeg den 16. august 2017, på 80 meter, en udmærket og længerevarig qso med VK3CWB, dagene derefter afviklede jeg yderligere 4 VK og 2 med VU2, ligeledes på 80 meter, jeg skal naturligvis oplyse at der er/var tale om CW forbindelser, dog var signalstyrken os imellem så god (569) at en SSB qso var mulig.
Jeg har også overværet dig i qso med forskellige DX stationer, dette viser klart at din antenne fungerer, jeg vil også her oplyse at jeg nyder din CW hhv. din måde at afvikle qso ´er på.
Det synes som om der ikke mere, som tidligere, er den markante forskel på maks. og minimum på solplettallet, jeg tænker på 11 års cyklusen.
Hvad årsagen dertil er, har jeg ingen viden om.
Jeg er som nævnt qrv via en inverted W3DZZ og 100 watts ud.
Ofte hører jeg stationer fra Syd Europa der på 80 og 40 meter afvikler DX, et godt eksempel er qso´er med ZL som jeg i nu flere måneder ikke har haft mulighed for at høre - overhovedet.
Underligt nok, idet jeg har afviklet ialt 1202 qso ér med netop ZL, og disse er afviklet fra 80 til og med 15 meter, med vægt på 40 og 30 meter, dog har jeg på 80 meter ialt afviklet 14 qso ´er med netop ZL.
Således er det med sparsomme midler muligt at afvikle DX, et forhold som Verner//OZ9XU da også redegør for.
Pudsigt er det at Verner//OZ9XU kommer bedst ud vestover, hos mig er det modsat, jeg bor ikke så tæt på Østersøen som Verner, min afstand dertil er omkring 300 meter og min kote er 22.
Til gengæld er jeg på 3 afsiderne omgivet af bygninger der er højere oppe end mit fødepunkt, dertil kommer luftbårede el ledninger, kun mod Østersøen er jeg "fri" for den slags.
Held og lykke på HF, det bliver spændende om der igen konstateres omtalte 11 års cyklus.
Dette håber jeg vil ske.
Gode hilsener
Vagn//OZ1OXQ
Your rating: Ingen Average: 4.5 (2 votes)
Hej Torben,

For 2 uger siden var der 2 store X-flares, så solen er ikke faldet helt i søvn. Faktisk opfører den sig anderledes end den plejer under et minimum med både aktive solpletter, flares og juller i koronaen.

Se her 
http://vushf.dk/mere-gang-i-solen/
og her
http://vushf.dk/en-overraskende-...
og her
http://vushf.dk/aurora-alarm/

Vil man gå i dybden med jordens magnetfelt, så se denne artikel:
http://vushf.dk/breaking-news-st...
 
Your rating: Ingen Average: 5 (3 votes)
Hej Kim og andre,
Jeg benytter en Carolina Windom 80-antenne, som er en slags off-center dipol med et vertikalt element, se http://www.radioworks.com/ (langt nede på siden er links til de forskellige antenner). Den er rigget ca. som en CW 80 Short med den lodrette del inde i min flagstang:
antflag_4398_480.JPG

Det er en udmærket all-round antenne 80-10 m; som den hænger er den dog ikke er så god mod Afrika og south Pacific. Den har med 100 W bragt mig i forbindelse med mange fjerne/vanskelige steder, bl.a. USA's vestkyst (Hawaii inkl. men Alaska undtaget) og fx kørt JA, ZL og VK på 80 m og opad. Den har dog kun undtagelsesvist været i stand til at opfange signaler fra Antarktis, dog hørte jeg for et par dage siden (!) for første gang South Shetland Islands.

De dårlige DX-forhold siden efteråret 2015 har hos mig muligvis været forstærket af, at antennen blæste ned omkring samme tid og siden har haft forskellige midlertidige ophængninger. Nu er den imidlertid igen i fuld højde og hænger frit i hele sin længde, og det bliver så spændende at se, hvad det kan bringe med sig.

Vy 73 de Peter/OZ1LBG
Your rating: Ingen Average: 5 (1 vote)
Jeg glemte at skrive, at min QTH er ca. 8 m over dagligt vande, afstanden til nærmeste del af havet (havnebassin) er ca. 50 m, og flagstangen er 10 m høj minus de ca. 20 cm, jeg måtte skære af i toppen, fordi den indre diameter helt oppe var for lille til balunen, der er monteret i et kort rør.

Nærheden til havet er vel en fordel m.h.t. udbredelse; omvendt bor jeg så på gammel strandbred, hvor 'god jordforbindelse' er et ret ukendt begreb, hvilket nok trækker den anden vej.

Vy 73 de Peter/OZ1LBG
Your rating: Ingen Average: 5 (2 votes)
Hej igen Kim

OK med at du ikke får 1000 Watt på din antenne, det gør jeg næppe heller. Det er der flere grunde til:

1)  Jeg bor nu så tæt på gen- og naboer, at jeg muligvis ville lave QRM i deres TV/BCL/Computer.
2)  Stort set alt skal udskiftes, kabler, antenne o.s.v. så det kan klare 1kW.
3)  For stor sikkerhedsrisiko, både for mig selv, andre mennesker og bygninger.
4)  EL-regningen, samt CO2 udslippet stiger.
5)  Spændingen og morskaben mindskes, når man med sikkerhed kan opnå QSO med Langtbortistan. Når det bliver lige så let som at tage telefonen og ringe, så er det så som så med spændingen og morskaben.
6)  Min bankbog er kun i ét bind og min bankrådgiver ser ikke køn ud med rynker i panden (hi hi). 
Your rating: Ingen Average: 5 (3 votes)

73 Verner // OZ9XU

Sider

Topic locked